Cum ar afecta România o CRIZĂ pe Wall Street, după ALEGERILE din SUA. Analist: „Dacă America «tușește», și noi ajungem la «terapie intensivă»”

Publicat: 03/11/2024, 07:00

Statele Unite ale Americii mai au două zile până la alegerile cruciale pentru viitorul președinte și principalii candidați – democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump – știu că așteptările americanilor sunt uriașe, mai ales după anii de pandemie, care au resetat lumea și au adus o inflație galopantă și scăderea puterii de cumpărare. Care sunt punctele forte și provocările celei mai mari economii din lume în mandatul celui de-al 47-lea președinte american și cât de sensibilă este economia românească la schimbările economice și financiare din SUA?

Premierul Marcel Ciolacu a spus recent că economia României depinde de economia Statelor Unite ale Americii, considerate de politicienii români partenerul strategic al țării noastre.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că economia românească este mai sensibilă la ”seismele” de pe piața financiară americană decât la tulburările de pe piețele din Europa.

Analistul financiar Adrian Negrescu a făcut, într-un interviu pentru Gândul, o radiografie a economiei SUA, înainte de alegerile prezidențiale, și a modului în care ar putea fi influențată România de tabloul economic al celei mai mari puteri a lumii, după scrutinul din 5 noiembrie.

Fostul preşedinte republican Donald Trump se va confrunta cu vicepreşedinta democrată, Kamala Harris, la alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din cursa pentru un al doilea mandat prezidenţial.

„Economia americană se află în cea mai bună poziție din anii ’70 încoace, având în vedere contextul internațional”

Analistul Adrian Negrescu consideră că, deși pentru americani vestea bună este că SUA au reușit să se redreseze prin măsuri economice foarte clare, va veni și un moment al decontului, iar o criză pe Wall Street va apărarea.

„Economia americană suferă în continuare de pe urma inflației, de pe urma creșterii de prețuri, generate, să nu uităm, de tipărirea a peste șapte trilioane de dolari în anii pandemiei, bani pe care americanii i-au primit pentru a sta acasă. Banii aceia s-au întors, din păcate, și au fost decontați prin inflație, care a lovit puterea de cumpărare a americanilor, a lovit competitivitatea firmelor și a determinat un îngheț din punct de vedere investițional în ultimii trei ani în SUA.

Vestea bună pentru americani este că aceștia au reușit prin niște măsuri economice foarte clare să se impună pe arena internațională, să exporte mai mult și să-și susțină consumul intern, motiv pentru care, în momentul de față, economia americană se află în cea mai bună poziție din anii ’70 încoace, având în vedere contextul internațional.

Marea problemă în SUA, în momentul de față, o reprezintă bursele, care sunt super umflate de banii tipăriți în pandemie, bani care s-au dus, mulți dintre ei, în titlurile de pe piața americană și care au umflat până la cer cotațiile acțiunilor. La un moment dat, va exista și un moment al decontului, iar o criză pe Wall Street probabil va apărarea. Dacă nu anul viitor, după alegerile din SUA, probabil în 2026. Cert este că momentul decontului va exista, iar americanii știu bine acest lucru, pentru că sunt obișnuiți ca o dată la zece ani să se lovească de astfel de probleme”, a explicat analistul financiar.

„Vom resimți și noi puternic acest val de scădere economică”

Adrian Negrescu a subliniat că România este dependentă de marile economii europene, dar dacă, la un anumit moment, America va „tuși”, economic vorbind, România va ajunge și ea la „terapie intensivă”.

„Noi suntem dependenți, din păcate, de marile economii europene, cu care facem peste 60% din comerțul internațional. Dacă o criză va ajunge în Germania, în Franța, în Italia, în Spania, țări cu care noi avem cele mai ample relații comerciale, într-adevăr, vom resimți și noi puternic acest val de scădere economică.

Mai departe pe lanț, economiile britanice, franceze, germane depind foarte mult de economia americană, pentru că fluxurile de capital sunt strâns legate între aceste mari puteri ale lumii. Într-adevăr, dacă America «tușește», s-ar putea ca economia europeană să sufere de criză și noi, din păcate, să ajungem la «terapie intensivă», din punct de vedere economic, iar un acord standby cu Fondul Monetar Internațional să devină realitate.

Să nu uităm că FMI îți oferă o dobândă la jumătate din prețul pieței pe care îl plătește România în momentul de față pentru împrumuturile publice și, pe de altă parte, autoritățile vor avea nevoie de un «vinovat de serviciu», între ghilimele, pentru toate reformele dure care vor fi aplicate de anul viitor”, este de părere analistul Adrian Negrescu.

„Patru România, contează faptul că Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic”

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, într-un interviu cu Mihai Gâdea, despre cât de important este pentru România cine este ales președinte al Statelor Unite, dintre Donald Trump și Kamala Harris.

Pentru România, contează faptul că Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic al României. Nu mă uitam cu tristețe la acest dialog în ceea ce privește donarea unui sistem Patriot. E donarea unui sistem. Un sistem pe care noi o să-l primim în acest moment mult mai modern, fiindcă tehnologia evoluează în fiecare lună, mai ales când există un război de anvergură, cum e cel din Ucraina.

Securitatea României se datorează în primul rând apartenenței la NATO și se datorează relației strategice pe care o are România cu Statele Unite. România este un stâlp și al democrației, și al securității, și al parteneriatului predictibil al Statelor Unite și al Europei”, a spus Marcel Ciolacu.

„Orice chestiune pozitivă care s-ar întâmpla în zona aceea ne va afecta pozitiv și pe noi sau ne va impacta”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că alegerile din SUA nu pot fi sub nicio formă ignorate, deoarece au legătură cu toată omenirea.

Au legătură cu toată omenirea. Vă spun și din perspectiva europeană, trebuie să nu uităm faptul că Uniunea Europeană încă n-are un pact, un tratat de liber schimb cu Statele Unite. Ar fi ideal ca în acești patru ani să se reușească acest tratat pentru că competitivitatea europeană, când vorbesc de Europa, vorbesc și de România, suntem parte a Europei.

Orice chestiune pozitivă care s-ar întâmpla în zona aceea ne va afecta pozitiv si pe noi sau ne va impacta. Dacă s-ar reuși acest tratat de liber schimb, atunci și lucrurile ar fi într-o zonă mai pozitivă pentru Uniunea Europeană, care riscă să rămână izolată în acest război permanent economic între China, SUA și alte state, mai nou Rusia.

Mi-aș dori ca după acest noiembrie 2024 să avem o altă abordare sau o grăbire a strângerii relației dintre Uniunea Europeană și Statele Unite”, a spus Adrian Câciu.

„Economia românească, mai sensibilă la «seismele» de pe piața financiară americană decât față de cea din Europa”

Ministrul a explicat care este impactul rezultatelor alegerilor din Statele Unite pentru economia românească, în condițiile în care România este „mult mai sensibilă” la ce se petrece în economia americană decât în cea din Europa.

Pentru noi, este foarte importantă – aici, într-adevăr, este emoția aceasta cu schimbarea candidatului la democrați versus candidatul republican – menținerea unei politici americane constante față de ce înseamnă Europa și România.

Foarte mulți nu știu, dar economia românească este mult mai sensibilă la seismele ce se petrec pe piața financiară americană decât este față de ce se poate întâmpla în Europa. Suntem mult mai sensibili dacă piața americană merge bine, e constantă, are o cădere. Dacă dolarul are un element de vulnerabilitate la un moment dat, suntem mai afectați”, a punctat Adrian Câciu, la Digi 24.

Sursă foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu: Din anul 2025 vom putea călători în SUA fără VIZE / Din statistica noastră, criteriile tehnice au fost îndeplinite

Marcel Ciolacu, despre alegerile din SUA: România contează faptul că Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...